CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 29, 2009

CUTI - CUTI MALAYSIA

Hujung minggu yang baru lepas ni, aku n family ku pegi ke pesta penang (hari sabtu mlm ahad bersamaan dengan 26/12/09)...saja je pegi sana jalan2 n pegi rumah bapa sedara aku...kitaorang pegi pesta tu lepas maghrib n balik semula ke rumah pak ndak aku dah hampir pukul 12...pegi jalan kaki je dlm 2 km jugak la...penat juga la jalan kaki...tapi memandangkan kat situ susah nak parking kereta, so kitaorng pegi jalan kaki je la...

Erm bagi aku pesta ni biasa je cuma seronok tengok orang n menjamu mata dengan barang2 yang dijual di situ...aku cuma beli mainan kat afiq jer, lampu kelip2 (pandai2 je bagi nama sbb tak tau namanya) n motorsikal yang masukkan bateri boleh bergerak siap ada lampu lagi...kitaorng bermalam kat rumah pak ndak aku...tghari esoknya baru kitaorng balik...3 minggu berturut-turut aku pegi makan angin...asal hujung minggu jer berjalan tak lekat kat rumah...tapi seronok juga pegi bercuti ramai2 macam nie...next year ada lagi kot planing bercuti beramai2 cam gini...



nie la motor afiq yang punyer!



nie plak lampu ajaib afiq...heheh.






















Thursday, December 24, 2009

LETIHNYA...

Sampai di rumah pukul 5 a.m smlm...amboi bercuti sungguh aku nie...sebenar tak bercuti sgt pun...lepas pegi cameron highland kitaorang pegi ke klang plak...pagi isnin suamiku pegi lapor diri kat JKR cawangan mekanikal kat Midvalley...dia nak bincang dgn pengarah utk minta balik ke JKR kedah semula...tapi dia tak sempat jumpa pengarah...so kitaorang kena stay kat klang lagi lah...

Hari selasa abg syg pegi lagi ke JKR kat Midvalley tu...ptg tu aku sms la dia tanya dah jumpa pengarah ke...dia jawab katanya, nampaknya kita kena pindah duk di KL semula la...aku pun mcm frust juga la, tapi nak buat macam mana kan, ikut je la...bila suamiku sampai rumah ptg tu, dia bgtau pengarah dah tandatangan surat permohonan dia utk balik ke JKR kedah semula...
Ya Allah alhamdulillah seronok nya bila dengar suamiku bgtau berita gembira tu...

Ini bermakna bila duk di kampung boleh saving la sikit memandangkan gaji suami ku pun dah naik...alhamdulillah syukur sangat...so setelah settle semua urusan suamiku, kitaorang bertolak balik mlm tu juga...sampai rumah pukul 5 pagi hari rabu...letih betul balik malam tu...banyak kali suami ku berhenti kat hentian rehat sebab ngantuk sangat...sampai hari ni pun aku still rasa letih...hhehe...

Thursday, December 17, 2009

TAHNIAH!

Petang tadi abg syg balik keje awal n then dia bgtau yang dia dapat naik pangkat...hari isnin nie kena lapor diri...esok kitaorang nak pegi bercuti di cameron highland...pastu hari ahad, dari cameron highland terus ke klang n tido rumah abg ipar aku sebab nyer abg syg nak kena lapor diri di KL hari isnin...erm kena la balik ke KL semula...baru je pindah balik dari KL ke KEDAH bln 5 lepas...dah nak kena pindah ke KL semula...kesian kat Afiq...dah semakin rapat n manja dgn wan n tok nyer, tapi terpaksa berpisah plak nanti...tapi aku tak ikut lagi kot suamiku ke sana...abg syg akan ulang alik KL - Alor Setar...tgk la macam mana nanti, kalau dah dapat rumah baru aku ikut abg balik sana...kesian abg syg, muka tension jer coz nak kena pindah ke KL semula...dah seronok balik duk kedah coz boleh duk kampung sendiri...sabar je la abg...mungkin ada hikmah kena pindah ke sana semula...tapi alhamdulillah abg naik pangkat...rezeki anak...hehehe...

BUAYA APE NI....






Ish...ish...ish...besarnyer buaya nie...agaknye apa la yang dia makan sampai besar macam nie sekali...itu la kuasa Allah SWT...



Monday, December 14, 2009

AKTIVITI HUJUNG MINGGU.

Hari jumaat lepas, aku dan family ku pergi bermalam di Taman Rekreasi Air Panas Legong...kitaorang bertolak dari rumah hari khamis malam jumaat...pergi ke rumah abg sepupu ku dulu and then baru la bertolak ke Legong...aktiviti nie dirancang oleh abg sepupu ku...kitaorang pergi ke Legong konvoi 4 buah kereta...semuanya sedara mara sebelah keluarga aku...tapi aku sempat berendam kaki je sebabnya anak aku dah merengek2...pukul 4 pagi baru la aku boleh lelapkan mata...suami aku pula pukul 5 pagi baru balik ke chalet nak tido...tapi syg la takde gambar nak letak untuk tatapan korang...kepada adik ku, kimi, jangan jealous yer...hahaha...

Wednesday, December 9, 2009

KAJIAN : PERBEZAAN LELAKI DAN PEREMPUAN

Lunch time:

Lelaki

1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan.

2. Sampai kedai makan, masuk.

3. Ambik Pinggan.

4. Letak nasi.

5. Letak Lauk.

6. Ke kaunter, bayar nasi dan air sekali.

7. Makan.

8. Habis.

9. Balik opis or

10. Gi surau.



Perempuan

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan.

2. Perhatikan orang waktu jalan.

3. Sempat mengumpat dulu.

4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki.

5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.

6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu.

7. Ramai orang, cari kedai lain.

8. Jalan lagi

9. Dah puas ati..masuk..

10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.

11. Cari pinggan, ambik pinggan.

12. Belek-belek pinggan, bersih ke??tak bersih?..eeeeiiii..

13. Dah puas ati, ambik nasi.

14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit. Tak sah kalau tak ceduk 2, 3 kali.

15. Buang balik nasi banyak..

16. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)

17. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit.

18. Cari lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini.

19. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit.

20. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi.

21. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling.

22. Ambil lauk. Pusing lagi.

23. Cari sayur pulak!

24. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit.

25. Ke kaunter bayaran.

26. Tgk2 nasi dlm pinggan.

27. Berbisik ngan kawan "alaamak byk la aku ambik"

28. Sampai depan kaunter "berapa?"

29. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celahgambar2..

30. Keluarkan duit.

31. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal).

32. Bayar. Berdiri masukkan duit baki. Tutup dompet. Ambik nasi.

33. Tinjau-tinjau tempat duduk.

34. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!

35. Cari tempat duduk lain. Jumpa.Duduk..

36. Alamak.Air tak order lagi.

37. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung.

38. Order air.

39. Bangun. Ambik sudu.

40. Duduk.

41. Bangun. Ambik Tisu.

42. Duduk.

43. Air sampai.

44. Belek dompet (Step tadi).

45. Bayar. Tutup.

46. Minum air.

47. Start makan.

48. Tengok-tengok orang sambil makan.

49. Makan separuh..kenyang. Sebab dah minum air.

50. Letak sudu, letak garpu.

51. Pinggan tolak tepi.

52. Borak2 kater makanan tak sedap.

53. Ngumpat2..tgk orang.

54. Pukul 2, naik opis..

55. Ambik beg makeup, gi surau!!!!!


No wonder women are more complex than men !....tapi tak semua perempuan macam nie...lelaki pun ada juga yang perangai macam nie...lu pikir la sendiri.......hehe...

Wednesday, December 2, 2009

AKTIVITI AFIQ

Hari nie betul2 memenatkan aku...afiq lasak sungguh hari nie...ade je keje dia nak buat...sampai tak larat aku nak kejar dia kesana sini...sekejap2 dia selongkar2 mainan dia yang aku letak dalam bakul...lepas tue dia panjat2 sofa...amboi anak ibu nie...baru jer boleh merangkak n duduk dah tak reti duduk diam...sebelum nie pun memang dia dah lasak...tapi sejak dia dah boleh merangkak nie, makin lasak dia...siang tadi dia tido pun sekejap2 je...haa sekarang nie dia tengah tido la...hehehe...aman sekejap...kejap lagi lepas makan, nak pegi rumah sepupu sebelah husband...esok kenduri kawin kak ngah Awanis...erm lapar la pulak...oklah nak makan dulu...

Tuesday, December 1, 2009

LAWAK JENAKA...HIBURKAN HATI ANDA.

Timbang Berat

Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung..ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer. Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang.. Setelah memasukkan wang RM1.00..mesin komputer menjawab: "47 kg!". Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer menjawab: "52 kg!". Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan montel cuba menimbang dirinya di mesin itu. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer mengeluarkan jawapan: "Tolong naik sorang-sorang.. jangan ramai-ramai...HAHAHA.

Thursday, November 26, 2009

MUHAMMAD AFIQ MUHAIMIN

Wahhh....seronok sungguh aku lihat perkembangan anak aku dari sehari ke sehari...semalam afiq dah boleh duduk dengan sendirinye...mula2 dia merangkak sikit, pastu dia terus duduk...gembiranya hati ini...hehehe...erm bila la anak ibu nak berjalan pula...ewah tak sabar2 betul aku nie...mlm karang kita g shopping ye abg syg...g shopping baju utk afiq sekali...hehehe...

Sunday, November 22, 2009

SYOK JAHIT MANIK

Erm...rasanya dah lama aku tak update blog nie...sibuk menjahit manik kat baju sendiri n baju mak aku...sambil jaga anak...akhirnya siap juga jahitan manik kat baju mak aku...tapi aku punya baju blom siap lagi...huhu...nanti bila free aku masukkan gambar jahitan manik tu kat sini...tak ada la cantik sangat...boleh la sebab baru try2 belajar jahit manik...cukup la untuk hari nie...nie pun curi masa sikit waktu anak sedang tido...hehehe...

Tuesday, November 3, 2009

BMW - BICYCLE














































Thursday, October 29, 2009

KEBAIKAN MENGAMALKAN SURAH AL-KAHFI.

Hadith :

Daripada al-Barra r.a katanya : “ Di kala seorang lelaki membaca surah al-Kahfi tiba-tiba ia melihat binatang peliharaannya berlari dan ia melihat bagaikan sekumpulan mega atau awan lalu ia datang menemui Rasulullah SAW dan menyebutkan mengenainya kepada Rasulullah SAW. Lalu Rasulullah SAW bersabda : “ Itu adalah as-Sakinah (ketenangan) yang turun bersama al-Quran atau turun di atas al-Quran.” Al-Bukhari, Muslim dan at-Tirmidzi .

Huraian:

Dalam surat al-Kahfi, diceritakan tentang kisah Ashaabul Kahfi, (pemuda-pemuda beriman), kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir a.s serta kisah DZulkarnain dan Ya'juj dan Ma'juj.

Dalam beberapa hadith, Rasulullah SAW menggalakkan kita agar membaca dan menghafal surah ini kerana dengan membacanya dapat menghindarkan diri dari fitnah (musibah).

Di dalam surah al-Kahfi ini terkandung isyarat penting mengenai Hari Akhirat, seperti mana yang dipelajari daripada kisah-kisah yang dipaparkan iaitu pengalaman Ashabul Kahfi yang tinggal dalam sebuah masyarakat yang kufur kepada Allah SWT, Nabi Musa a.s yang banyak belajar daripada Khidr dan tentang sebuah pemerintahan dalam kisah Dzulkarnain yang kesimpulannya dapat memberikan kita pengertian tentang nilai-nilai keimanan yang sebenar.

Semua ini perlu direnungkan oleh seluruh umat Islam kerana apabila surat ini dibaca secara keseluruhannya akan tergambar kepada kita tentang perkaitannya dengan realiti semasa yang melalui yang tahap-tahap yang berbeza iaitu permulaan, perkembangan, dan berakhirnya dunia ini dengan kedatangan nabi Isa a.s sebelum kemunculan Hari kiamat.JKIM/-

Wednesday, October 28, 2009

USS CPU











Thursday, October 22, 2009

BELAJAR LOGHAT PAHANG.

Jom belajar loghat pahang. Saja la nak kongsi dengan korang. Bila dibaca perkataan nie rupa-rupanya ada juga sebutan loghat kedah yang sama sebutan dengan loghat pahang. Apa2 pun korang baca la dulu. Kalau ada yang tersalah, saya minta maaf la yer.

1. moh - jom, mari

2. koi - saya, aku

3. aok - awak

4. buboh - letak

5.mereloh - tido

6.meronoh - buang air besar (sori arr...)

7.membute - tido

8.bobok - tipu

9.pedooh' - tipu jugak

10.mek nye(matnya) - kenapa nya

11.jabir - plastik

12.gebor - selimut

13.pepalih - maksudnya macam...ishh...teruknyee...

14.LAT - tenggang , Contoh : LAT seminggu = Tenggang seminggu

15.ulu sungai - beloh lepih..., raub, jerantut...

16.tengah - temerloh

17.kuala - pekan

18.sokmo -selalu

19.rege -harga

20.jenih -jenis

21.malaih -malas

22.jenuh - puas

23.meleweh - bercakap mcm nak tak nak....

24.borok - borak

25.kehut, kehot, kehak - letih..sengal..

26.Gonyoh - Sental kuat2

27.mencayak tu - laju sangat bawak moto

28.mengelice- mengelupur

29.polok - gelojoh

30.mengelentat - mengada2 seksi

31.mok - mak

32. Bela - repair!, CTH : Bila aok nok bela TV tu?

33. Kome - kami

34. Deme - mereka

35. Se'eh - Kenyang yg teramat sgt. Contoh : Se'ehnya perot kawan niii... rase maca tok leh nok bangun doh!

36. Manis meleting...Masam mencekut..busuk melantong...

37. Kulo - warna kelabu tahi anjing

38. Gonggot - rambut yang digunting tak sekata

39. Sepolit - tinggal sedikit

40. Merepau - jalan dalam hutan tanpa tujuan

41. Kenit - kecil

42. Sekeceng - tidor sekejap sangat..

43. Melengger - apa ye perkataan sesuai..contohnya perahu yang hampir nak dimasuki air.

44. Sakat - kandas/tersekat pergerakan perahu/bot..dalam air dek kerana pasir/atau lainya.

45. Merabung - kuantiti yang banyak..nasi sepingan rabung.

46. Lece - Tilam , Contoh :Bok sini lece tu! Kawan nak mereloh nih!

47. Bahan / bantai - ikut suka ...Contoh : aku maleih nak campur..bahan/bantai la deme..

48. Sokmo - selalu , Contoh :ler..sokmo nye aku yang kena buat..pemalas betul budak nie!...

49. Doh - sudah , Contoh : awok doh makan ker?..

50. Tok - tidak , Contoh : tok makan lagi la..kawan lapo nie..

51. Dan - sempat , Contoh : la napenye tak makan lagi?...tak dan ker?..

52. Jenuh - puas , Contoh : ntoh ler..jenuh dah koi nunggu.. ...

53. Mengkane : telekung sembahyang

54. Bahan - pukul , Contoh : bahan kuat sket..bior mampuih.

55. Gohek - semua org tau kot.. KAYUH

56. Gode - kacau.. kacau air, dodol..

57. Goge - hingar bingar

58. Mombong - penuh

59. Setoho - di sana

60. Lacuh - tempat yang banyak dilalui atau digunakan.

61. Lehet - dipakai bagi bagi buah labu.

62. Merebang - rambut tak terurus

63. Ledut - pekat

64. Merening - benda yang nak pecah(bulat)

65. Seman ( sebutan dengan seiman) - terkena badi/kenan.

66. Bakpe - kenapa

67. Cakne...TAK CAKNE - maksud tak amek peduli, tak kisah...Contoh : sebab pagi tadi aku gi keja lupa gosok baju.. lalu mak aku kata bebudak sekarang ni tok cakne langsung

68. Biroh - gatal

69. Getik - geli

70. Habat - pengotor

71. Kerang - menangis dengan sepenuh hati

72. Keri - gelak guling -guling

73. Meraban - tak tentu hala

74. Hantoi - lembap, slow pergerakan

75. Lepe - cuai

76. Keknya - tetapi

77. Merohong - wangi sangat..

78. Melantong - busuk sangat

79. Juwei - dahan pokok yang yang mencecah permukaan sungai(kalau tak silap la)

80. Wabe/bala/papalih - lebih kurang le makna tiga perkataan tu.

81. Jamban - bilik air

82. Safa/pundung -

83. Punggur -

84. Merahang..(jarang digunakan) -

85. Kahat..(jarang digunakan) -

86. Tembikai - Menikei

87. Tawor Hebe - Tawar Sesangat (Air)

88. Masam Menaung - Masam Sesangat

89. Kecah - Lecak

90. LAT - maksud tenggang/jarak...contoh : Kenduri sebelah pengantin laki biasa nye LAT seminggu lepas kenduri belah pompuan.

91. Ampuh - dan (sempat)....

92. Bentan - seladang(menyeluruh)...

93. Lecoh - lecak

94. Lembah(caa)(air buangan didapur tu le)..

95. Motong - menoreh

96. Kair (ke air) - maknanya pergi ke sungai....ngail ....

97. Melukah - kain yang dipakai terbuka

98. Tohor - cetek , contoh :..lor..mek nya tohor ngat air sungei nie...

99. Babir - degil , contoh ayat : budak nie babir sungguh le nok bergaduh aje

100. Beraluih/beralus - perangai yang sopan santun,berbudi bahasa , contoh ayat : mak suka benor ngan si tipah tu..beralus budaknya....

101. Kelat - tipu (nie bukan kelat buah tau)...contoh ayat : tak aci sungguh..main kelat..

102. Lembang {berlembang} - sepah, berterabur

103. Berlengging - tak pakai baju, pakai suar jer

104. Taruk - letak

105. Bodek - pujuk

106. Leweh - lemah longlai

107. Buas - lasak

108. Seladang - makna dia menyeluruh. ambil dari perkataan ladang (besar kawasanya)

109. Pundung/safa - rumah kecik yang dibuat untuk berehat..seketika..seperti tepi sawah, kebun durian dsb.

110. Kehem, berkehem - bersungguh-sungguh/keterlaluan.

111. Nyayup - tinggi sangat diatas atau bawah sangat .

112. Lengit - kalah teruk.

113. Pengayoh - pengayuh perahu.

114. Sempelet -

115. Reer - letih/lenguh seluruh badan.

116. Menginding - kita dekati pihak lain secara diam-diam.

117. Ralit - kusyuk.

118. Kederat - upaya.

119. Berderau - gotong royong.

120. Nyeraya - suruh.

121. Ngonyoh - gosok dengan kasar..

122. Kipai - letih /lenguh tangan..

123. Mencanak - laju sangat(mencayak?)

124. Sesemut - kebas kaki.

125. Kodi/kudi? - ketinggalan zaman.

126. Mengolok -

127. Cemuih - bosan.

128. Paluh - air sungai yang terkepung dek pasir (air tak mengalir)

129. Kepok - tempat simpan padi.

130. Melepam - pahit/.masin/masam ? sangat.

131. Ce - awalan pada beberapa perbuatan. CTH : awok ce cuba dulu.

132. Ngilir - menghala kehilir sungai..(dengan bot/perahu) secara perlahan.

133. Tertomos - jatuh tersembam, tersungkur.

134. Mengekot - tubuh berbaring dengan bengkok..ala cam asam gelugur/bulan sabit tu le kedudukanya.

135. Kuit/menguit -

136. Mengaran - menangkap ikan dengan cacak tiang tgh sungai ikat tangsi dan mata kail..untuk pemberatnya tampat botol bersama.

137. Merewei - satu lagi cara menagkap ikan.

138. Nyuluh - operasi buru binatang hutan pada mlm hari

139. Bergodok - menghentak kaki ke batang lesung secara bersama dan serentak serta dengan kadar yang cepat/laju..ni masa mnegempin la ni..

140. Emping tahu tak?tahu kan.

141. Bernazam - satu seni tradisioanl..nyayian lagu-lagu rentak persis marhaban beserta apa ke nama..macam kompang tapi 3 kali ganda besar dari kompang.

142. Kekalu - emping dibuat dari padi pulut.

143. Sengkelen - duit siling/pulas tangan kebelakang.

144. Kerajat -

145. Berlemin - berminyak.

146. Racik - jerat ayam hutan.

147. Sengkawang -

148. Boyaih - boroi.

149. Cenekam - kuku cekam tu le.

150. Cekut - cakup.

151. Celau - hari ribut..sebab melakukan sesuatu luar biasa/tabiie..seperti laga kucing..

152. Chika - mual/muntah/perut memulas.gitule lebih kurang.

153. Komeng - sinonim ngan nyiur.

154. Kuit/menguit - biase nye menunjukkan sesuatu yang banyak/ramai.

155. Kerajat - nie tak pernah dengar pun.

156. Komeng - nyior komeng.

157. Menganjing - mengada..hehe.

158. Bertonyeh - gaduh mulut.

159. Seronyih - serabut, tak kemas, tak seperti keadaan asal.

160. Merepih - mencangkul rumput.

161. Mengopeh - suka pegang sana..pegang sini..tangan tak duduk diam.

162. Mengoteh, meroteh - tgn tak dok diam, sama cam mengopeh.

163. Dedor - suam-suam kuku.

164. Jelun - biasa nya kalau demam...ambil tuala..celup ngan air asam jawa...jelun kepala...

165. Lejut - basah teruk (lencun).semalam ujan lebat sangat..habis lejut kot balik rumoh..kekeke
166. Mengekelan - tercekik.

167. Jaluk - rasa tersalah/silap.

168. Tekeh - sekeh/ketuk/pukul dengan belakang genggaman tangan.

169. Cokei - cukai.

170. Mengkone - kemana-mana.

171. Merarau - tanya orang tembeling makna

172. Kobek - belek2...menyiasat ( bukan menyiasat org ye ).

173. Tebal bakut - sangat tebal ( bak kata org pahang ckp bahse KL tebal giler!)

174. Komoih - Gomol. Jgn le komoih budak tu nak tido weh.

175. Oteing - Pening! Pah palih! Oteing paler kawan nak buat mende ni!

176. Menggeledeng - (Susah la nak explain maknanya, tp something yg merujuk kpd pergerakan badan). Bakper menggeledeng ngat ni?

177. Sipoh - kependekan untuk Syarifah (biasa org beloh pekan yg sokmu sebut..)

178. Dema - (awak) cthnya : dema ni takde keja lain ke .........

179. Pepalih - cthnye : pepalih awok nyape buat gitu

180. Sangei--tudungsaji.

181. Mamai - emosi tak stabil..(betul ke guna makna ni?)

182. Mencelabak - benda jatuh dalam jumlah yang banyak atau berat.

183. Degut - isk nak beri makna benda lak ni.

184. Mengoloh - tolak balik/undur.

185. Karang -nanti.

186. Tembe - lembek, lemah, manja.

187. Kememe - sama cam tembe gak.

188. Gamoknye - agaknya.

189. Gasok awok le - suka hati awaklah.

190. Lantak awok - suka hati awak.

191. Kerapoh - sisa2/ bersepah. Cth : sisa - Boh ke kawan kerapoh tulang2 ikan tu yek !
sepah - Start dah si kuyett buat kerapoh dalam bilik...

192. Kupik - kedekut. CTH : Jangan lah kupik ngat ngan credit... mod! (Cth sahaja!)

193. Berahi - suka (lebih kpd barang ye bukan org...kekkeke...disebut beghahi...jgn sebut baku ... contoh : Beghahi betol awak makan yogurt.

194. Rodong/ghodong - kengkawan. cth. ayat : mok..koi nok keluor kejak jumpa ghodong.

195. Podot - sumbat. cth. ayat : kadir..kalau tok muat jugek aok podot je la baju tu dlm
beg ni hah.

196. Bersalai (disebut bersalei) - maksud tak mandi pagi.

197. Busuk melantong - Maksudnya busuk teramat sangat. cth. : bau bangkai nak lebih kaw bau kentut he he he.

198. Koner - Nak kemaner. CTH : awok nok kener...koi nok pegi tengok motokar.

199. Tohor - Tidak dalam. CTH : Semalam kawan ngaruk sungei tu..tohor paghas lutut jer.

Bahasa sebelah Timur Pahang, hala ke Ganu...

200. Matekedarah - Kuat makan. CTH : mung ni tok sudoh-sudoh la matekedagrah, gi buat kerja nung!!

201. Bahan tanoh/ bahan tanah - Mati/ meninggal dunia/ innalillah. CTH : iih!.. budok ni, suka sangat main tepi jalan, nanti kena langgo kereta... baru bahan tanoh!!

202. Seik - Peluh. CTH : Bawok adik duduk kat kipas tu, badan dia doh seik.

203. Panas so-oh - Panas yang teramat. CTH : Fuuuh!! cuaca hari ni panas so-oh.

204. Sehelai sepunggung - Perkataan seerti dengan Sehelai sepinggang.

205. Seede - Hak ni saya tak tahu maknanya, abang saya suka guna perkataan ni, jadi kena tanya dia. CTH : (Seedee... sampai tak bulih bagi tahu....)

206. Nok what guane, base dia doh - Nak buat camno, dah jadi kebiasaanya.

207. Gok/ goat - Kandang, kalau kandang kambing dikenali sebagai 'gok kambing', begitu juga jika kandang lembu dipanggil sebagai 'gok lembu'.

208. Ambak - Halau. CTH : Ayoh mung suruh tambat kambing kat gok. Gi ambak kambing masuk dalam gok kambing.

209. Bakpe - Kenapa. CTH : Bakpe dia jadi gitu.

Cukup setakat nie dulu.

Tuesday, October 13, 2009

BUAH DELIMA BOLEH CERAHKAN KULIT.



Ekstrak buah-buahan biasanya digunakan dalam industri kesihatan dan penjagaan kulit kerana buah-buahan kaya dengan vitamin. Sebagai contoh, buah delima yang ada digunakan dalam rawatan kosmetik kerana kaya dengan vitamin dan kandungan terapeutik.

Mengikut kepercayaan masyarakat Cina, buah ini telah dibawa ke China oleh Disnasti Han kira-kira 100 tahun Sebelum Masihi. Ia telah digunakan sejak berabad yang lalu sebagai bahan perubatan tradisional.

Buah yang berasal dari Timur Tengah ini dalam bahasa Perancis dipanggil pomegranate yang bermakna epal yang berbiji banyak. Ia mengandungi efek ekstrogenik, mengurangkan gangguan menopos dan mencegah kanser reproduksi.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa buah delima mengandungi bahan anti-oksidan (flavonoids) yang merangsang pengeluaran elastin dan kolagen sihat. Anti-oksidan diperlukan bagi meneutralkan dan melindungi sel kulit daripada kerosakan selular yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas memusnahkan komponen selular penting yang menyebabkan sel kulit dihasilkan semula dan menyebabkan kulit nampak berusia dan kusam.

Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

Berbeza dengan agen pencerah yang lain seperti asid askorbik, buah delima mengurangkan jumlah DOPA-positif melanocytes di dalam epidermis kulit yang menghadapi radang ultraungu (UV).

Buah delima juga mempunyai keupayaan bagi memperbaiki tahap kekeringan dan menjadikannya sebagai bahan aktif yang ideal bagi rawatan muka sama ada untuk tujuan mencerah, menyeri, melembap dan anti penuaan.

Monday, October 12, 2009

Salah Tentukan Kiblat Ikut Arah Matahari Terbenam


Umat Islam yang menggunakan kaedah menentukan kiblat berpandukan arah terbenam matahari tidak tepat dan salah di sisi Islam kerana hanya dua hari dalam setahun arah kiblat boleh berpandukan kepada matahari terbenam.

Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Paimuzi Yahya berkata persepsi umat Islam dalam menentukan jadual atau takwim solat, waktu berbuka puasa dan hari raya berpandukan kaedah matahari terbenam itu wajar dihapuskan dan perlu mengikuti ilmu falak syarie sebenar sebagaimana disahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Mengikut kajian ilmu falak, terdapat dua hari iaitu pada 28 Mei dan 16 Julai sahaja dalam setahun, kedudukan matahari terletak di tengah-tengah Kaabah, yang boleh dijadikan panduan untuk menentukan kiblat umat Islam ketika bersembahyang.

"Untuk tujuan itulah ILIM diberi tanggungjawab melaksanakan aktiviti menjurus kepada usaha menghapuskan persepsi salah masyarakat tentang ilmu falak itu mengikut hukum Islam sebenarnya," katanya kepada Bernama selepas menutup Kursus Falak (Qiblat) di Kota Bharu hari ini.

Kursus anjuran Jakim dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK), Jabatan Mufti Kelantan (JMK), Jabatan Agama Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEIAK) dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) disertai hampir 100 peserta terdiri kakitangan kerajaan negeri dan persekutuan.

Paimuzi berkata kebanyakan masjid dan surau dan premis hotel, dan kediaman peribadi umat Islam di negara ini masih tidak menggunakan kaedah yang betul dalam menentukan arah kiblat.

"Jika persepsi yang ini tidak dihapuskan, umat Islam akan terus berada dalam kesilapan hingga ke generasi akan datang.

"Atas dasar inilah kita mahu peserta kursus menjadi perunding atau petunjuk dalam menentukan arah sebenar kiblat, berpandukan ilmu yang diperoleh daripada kursus ini," katanya. Malaysiakini/-

Wednesday, October 7, 2009

UNTUK PARA WANITA

Barah Pangkal Rahim


* Malaysia membelanjakan RM250 juta setahun untuk menguruskan barah pangkal rahim.
* Daripada jumlah itu hanya sembilan peratus digunakan untuk ujian pengesanan awal barah pangkal rahim - ujian lumuran pap.
* Daripada keseluruhan kes barah di Malaysia, barah pangkal rahim menduduki tempat kedua selepas barah payu dara.
* Di peringkat global, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan hampir 500,000 wanita diserang barah pangkal rahim setiap tahun.

Mengenali barah pangkal rahim

* Disebabkan oleh jangkitan kuman human papillomavirus (HPV).
* Pangkal rahim secara saintifiknya bertindak sebagai laluan. Darah mengalir dari uterus melaluinya untuk ke faraj ketika haid.
* Pangkal rahim juga menghasilkan mukus yang membantu sperma bergerak ke dalam rahim. Ketika hamil, pangkal rahim tertutup rapat bagi melindung janin. Ketika proses kehamilan, pangkal rahim terbuka untuk membenarkan bayi lahir.
* Barah pangkal rahim bermula seperti kebanyakan barah di mana-mana bahagian tubuh, ia bermula di dalam sel.


* Selain HPV, faktor lain seperti merokok, sistem imun tubuh wanita, komplikasi pengambilan pil cegah hamil hanya sebahagian faktor lain yang dikaitkan dengan barah pangkal rahim.
* HPV adalah virus yang sangat biasa ditemui pada lelaki dan wanita dan ada lebih 100 jenis HPV.
* Lebih 50 peratus orang akan mengalami satu daripada jenis HPV itu sekali dalam hidupnya. Manakala jenis HPV yang lebih berisiko tinggi (misalnya jenis 16 dan 18) pula akan menjadi punca barah pangkal rahim.
* HPV amat mudah berjangkit. Malah, kebanyakan orang dijangkiti HPV pada tahun-tahun pertama mereka aktif dalam hubungan seksual. Justeru, ujian lumuran pap sangat disarankan.


Faktor dijangkiti HPV.

* Tidak melakukan rutin ujian lumuran pap
* Sistem tubuh yang lemah
* Usia (barah pangkal rahim lebih banyak terjadi pada wanita berusia 40 tahun ke atas).
* Ramai pasangan seks atau perempuan yang melakukan hubungan intim dengan lelaki yang banyak pasangan seks.
* Merokok
* Komplikasi penggunaan pil perancang dalam masa yang panjang

Tuesday, October 6, 2009

LELAKI & WARNA

Kenalilah warna-warna kegemaran lelaki anda. Dengan mengenali warna kegemaran mereka, anda akan lebih memahami mereka. Anda akan lebih disayangi lantaran anda mengetahui sikap-sikap mereka yang tersembunyi.

Warna ungu
Ketahuilah bahawa dia seorang yang suka memburu kejayaan dan amat positif dalam pemikiran. Usah berkecil hati sangat dengan sikapnya yang kadang-kadang seperti mementingkan diri sendiri. Sebenarnya dia serabut untuk membina langkah-langkah kejayaan. Fahami dia.

Warna biru tua
Dia seorang yang rajin dan amat berdedikasi. Mungkin anda akan rasa terabai tapi di situlah letaknya titik kejayaannya.

Warna merah
Dia seorang yang yang berani, bersemangat dan tiada istilah gagal di hatinya.

Warna Hijau
Bermakna dia seorang yang tenang, tak banyak karenah tapi cemburu, romantik dan baik hati orangnya.

Warna Oren
Pula bermakna dia seorang yang komited dengan usaha yang dipertanggungjawabkan .

Warna Kuning
Ceria, baik sangka dan tak suka gaduh.

Warna hitam
Dia seorang yang protokol tapi emosional serta mudah berasa hiba.

Warna putih
Dia seorang yang amanah.

Warna coklat
Dia seorang yang matang dan bertanggungjawab

Tapi awas jika dia menggemari warna pink, dia mungkin seorang yang bershahwat tinggi.

(Majalah Mingguan Wanita, 6 – 12 Ogos 2004, Ruangan Motivasi oleh
DR. HM Tuah Iskandar Al-Haj

Monday, September 28, 2009

SUNGGUH MENARIK !
























































Sunday, September 27, 2009

B747 ACCIDENT IN KLIA !


Wednesday, September 16, 2009

10 Craziest Hotels in the World














































Monday, September 14, 2009

KASIHMU AMANAHKU

Kasihmu Amanahku


Pernikahan menyingkap tabir rahsia
Suami Isteri inginkan keluarga yang bahagia
Dan mengharapkan sebuah bahtera indah
Untuk bersama belayar ke muara

Pernikahan menginsafkan kita
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha
Bila susah senang syukuri nikmat Tuhan
Susah mendatang tempuhi dgn tabah

Isteri janji telah dipateri
Diijabkabulkan dan dirahmati
Detik pertemuan dan pernikahan
Yang dihujani air mata kasih
Demi syurga Ilahi

Suami jangan menagih setia
Umpama Hajar dan setianya Zulaikha
Terimalah seadanya
Yang terindah dilubuk hatimu
Isteri adalah amanah buatmu

Pernikahan mengajar tanggujawab
Bersama suami dan isteri

Isteri hamparan dunia
Suami langit penaungnya
Isteri ladang tanaman
Suamilah pemagarnya
Isteri bagai kejora
Suami menjadi purnama
Tika isteri beri hempedu
Suami tabah menelannya

Tika suami terteguk racun
Isteri carilah penawarnya
Sungguh isteri rusuk yang rapuh
Berhati-hatilah meluruskannya,

p/s : Keindahan di alam perkahwinan akan dirasai jika hidup dlm rahmat ALLAH..

Wednesday, September 9, 2009

Liow: Kes H1N1 makin berkurangan

Jumlah kes influenza A (H1N1) di negara ini semakin berkurangan, Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengumumkan hari ini.

Namun begitu, kerajaan akan terus berwaspada dan orang ramai juga harus berhati-hati, katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

"Saya laporkan kepada jemaah menteri bahawa bilangan jangkitan H1N1 adalah menurun, kes-kes ILI (penyakit serupa influenza) yang terdapat di hospital juga tunjukkan penurunan, contohnya di Kuantan, kalau biasanya, dalam 700 hingga 800 kes dilaporkan sehari, sekarang turun ke 240 hingga 250.

"Bilangan di semua hospital juga sama, menurun. Tetapi ini tidak menggambarkan bahawa kita boleh ambil ringan dengan masalah sekarang, kena terus ambil langkah jaga-jaga.

"Kita kena teruskan kempen kesedaran kita. Terutama sekali, Hari Raya nak sampai, kita semua balik kampung. Ambil langkah jaga-jaga, kebersihan rumah dan kebersihan diri," katanya.

Liow berkata bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berpuas hati dengan sistem pemantauan penyakit itu di Malaysia.

"Laporan (WHO) menyatakan bahawa kadar kematian kita adalah biasa, bersamaan juga dengan negara-negara lain berhubung dengan H1N1, dan mereka telahpun menyatakan bahawa sistem pemantauan Kementerian Kesihatan adalah sensitif, peka dan mampu mencari dan mendapat pesakit-pesakit H1N1 dengan cepat," katanya.

Liow juga melahirkan rasa puas hati dengan kerjasama hospital swasta dalam membendung penyakit itu.

"Pada masa ini, tidak ada masalah ubat antivirus, semua klinik boleh dapat ubat antivirus, semua ada.

"Kami juga berusaha memastikan bahawa klinik dan hospital swasta sentiasa mendapat maklumat terkini dan bantu kerajaan bendung H1N1," katanya. BERNAMA

Yo-yo baik untuk otak, tingkat akademik

Anda boleh hayunkan ia ke bawah, ke tepi dan malahan ke atas - dengan begitu banyak teknik menghayun dan menggerakkannya yang dapat menonjolkan kemahiran seseorang.

Itulah yo-yo, satu permainan yang dipopularkan sekitar 1920-an, tidak lagi dilihat sebagai satu permainan kanak-kanak yang mudah tetapi mendapat perhatian jari-jemari kanak-kanak dan dewasa di Malaysia sejak beberapa tahun lepas.

Sama ada ia diperbuat daripada plastik, kayu atau logam, yo-yo kini meninggalkan era nostalgia apabila dianggap sebagai satu permainan sahaja kepada pengiktirafan seluruh dunia sebagai satu bentuk sukan yang sebenar.

Mungkin ada di antara kita masih mengingati permainan yo-yo sewaktu kecil dahulu tetapi ramai yang tidak menyedari bahawa yo-yo bukan sekadar menghayunkannya ke hujung tali gandar roda dan kembali semula ke telapak tangan, tetapi pergerakan yo-yo sebenarnya baik untuk otak.

Bagaimana ini berlaku?

Ahli psikologi klinikal Datuk Dr Mat Saat Baki menjelaskan bahawa permainan yo-yo bukan sekadar menghayun dan menangkap semula gandar roda yang disambung dengan tali.

"Bermain yo-yo akan menggunakan fungsi kiri dan kanan otak", katanya.

Pada umumnya, maklumat diproses dalam pelbagai cara oleh kiri dan kanan hemisfera otak, yang mana seseorang cenderung untuk memproses maklumat menggunakan bahagian dominan.

"Terdapat empat proses utama otak semasa bermain yo-yo iaitu tumpuan, koordinasi mata-tangan, kreativiti dan ketangkasan manual," katanya.

Sama seperti permainan catur, tumpuan adalah satu proses yang banyak digunakan ketika bermain yo-yo. Apabila seseorang memberi tumpuan kepada yo-yo, bahagian kiri otak yang juga dikaitkan dengan pemikiran rasional menjadi dominan.

Ketika tumpuan diberikan ke atas yo-yo, seseorang pemain boleh bertindak mengikut teknik dengan jayanya hasil daripada tindakan otak di sebelah kiri yang juga memproses mengikut lelurus, urutan dan secara logik.

Pada masa yang sama, bahagian kanan otak yang lebih dikaitkan dengan keterbukaan kepada pengalaman dan gerak hati dalam melakukan sesuatu adalah bertanggungjawab kepada kreativiti.

Dr Baki menyatakan, "bermain yo-yo memerlukan pemain mempelajari kemahiran dan teknik yang baru. Pemain yo-yo diketahui kerap mengubah kepada teknik yang baru. Ini mencerminkan bagaimana otak di bahagian kanan digunakan".

Lagipun, apabila ia dilakukan secara mahir dan terlatih, permainan yo-yo menjadi satu lagi bentuk aktiviti ketangkasan manual atau jasmani, yang termasuk permainan lain seperti 'frisbees' dan 'cup stacking'.

"Kenyataan bahawa permainan yo-yo adalah sejenis sukan perlawanan juga menanam kesedaran kesukanan dan konsisten di kalangan pemain. Permainan yo-yo adalah cara terbaik untuk berseronok terutama kanak-kanak dan pelaburannya pun sedikit.

"Tetapi adalah penting untuk dinyatakan bahawa perlunya ada kawasan yang diperuntukkan di samping langkah keselamatan apabila bermain".

Beliau berkata bermain yo-yo juga boleh memperbaiki prestasi akademi seseorang, apabila proses belajar dan berfikir itu dipertingkatkan semasa kedua-dua bahagian otak digunakan secara seimbang. BERNAMA

Tuesday, September 8, 2009

HIKMAH DIAM

Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.

Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

HIKMAH DIAM

1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.
2. Perhiasan tanpa berhias.
3. Kehebatan tanpa kerajaan.
4. Benteng tanpa pagar.
5. Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.
6. Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7. Menutupi segala aib.

Madah Dari Berdiam:

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH, BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK, KERANA KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORANG CERDIK YANG PENDIAM
LEBIH BAIK DARI ORANG BODOH YANG BANYAK CAKAP.

* MENASIHATI ORANG YANG BERSALAH, TIDAK SALAH. YANG SALAH
MEMIKIRKAN KESALAHAN ORANG.

* KALAU ORANG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YANG SEBENARNYA
ORANG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam.
Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap kearah
perkara2 yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yang baik dan
bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.

Friday, September 4, 2009

TAZKIRAH

FADZILAT SURAH AL-IKHLAS


"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim ...Bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahuahad. Allahussamad. Lam yalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwanahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.

Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap diakhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga.(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).


Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya :
Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.

Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Ketika saya(Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy diatas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikatyang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:
Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul HuwallahuAhadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada, sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Thursday, September 3, 2009

MATAHARI


Matahari dari dekat (5,000 KM)
Imej matahari yang paling jelas diperolehi oleh Royal Swedish Academy Of Science pada 14 nov 2002 melalui Swedish Solar Telescope








Sebagai Renungan:
Diriwayatkan bahawa Rasululallah pernah menceritakan betapa asalnya kejadian api di dunia ini. Setelah nabi adam dihantar ke dunia kerana kesalahanya memakan buah larangan maka Allah swt telah memerintahkan Jibril as supaya mengambil api dari neraka untuk dihantar ke dunia untuk kegunaan nabi adam as. Maka jibril as pun diperintahkan untuk meminta api tersebut daripada malaikat penjaga api neraka iaitu Zabaniah.

Jibril : wahai zabaniah, aku diperintah untuk mengambil sedikit api neraka untuk dihantar ke dunia bagi kegunaan adam as.

Zabaniah : sebanyak mana sedikit itu?

Jibril : sebesar kurma...

Zabaniah : kalau sebesar buah kurma api neraka itu engkau bawa nescaya akan cairlah tujuh
lapis langit dan tujuh lapis bumi akibat kepanasanya.

Jibril : kalau begitu berilah aku sebesar separuh dari buah kurma...

Zabaniah : kalau sebesar separuh buah kurma api neraka ini engkau letakan di dunia nescaya
tidak akan turun walaupun setitik hujan dari langit dan tidak ada suatu pun tumbuhan akan tumbuh di bumi nanti..

Memandangkan keadaan yang rumit ini maka jibril as pun menghadap Allah untuk mendapatkan saiz yang perlu dihantar ke dunia. Allah swt pun memerintahkan supaya jibril mengambil sebesar ZARAH sahaja dari api neraka untuk dibawa ke dunia. Maka jibril as pun mengambil api neraka sebesar zarah dari zabaniah tetapi oleh kerana kepanasan yang keterlaluan api neraka sebesar zarah itu terpaksa disejukan dengan mencelupnya sebanyak 70 kali ke dalam sungai di syurga dan sabanyak 70 buah sungai. = 70 x 70

Selepas itu jibril as pun membawa api itu turun ke dunia dan diletakan di atas sebuah bukit yg tinggi, tetapi sejurus setelah diletakan tiba-tiba bukit itu terus meleleh cair maka cepat-cepat jibril mengambil semula api tersebut dan dihantar semula ke neraka.

Hanya sisa-sisanya sajalah yang terdapat di dunia ini seperti api yang sering kita gunakan untuk
berbegai keperluan dan juga api yang terdapat di gunung berapi dan lain lain lagi.

PENGAJARAN : Bayangkanlah kepanasan api neraka yg sebesar zarah yang terpaksa
disejukan dalam 70 buah sungai dengan sebanyak 70 celup setiap sungai dan hanya sisanya saja
itupun manusia tidak dapat bertahan akan kepanasanya bagaimana dengan api di neraka itu sendiri. SEBESAR ZARAH SAHAJA.

Rasulullah s.a.w. bersabda,
maksudnya : "Sesungguhnya orang yang paling aku kasihi di sisiku ialah seorang mukmin yang keadaannya serba sederhana, tetapi rajin mengerjakan solat (wajib dan sunat), dia baik dalam beribadah kepada Tuhan dan selalu taat kepadaNya secara diam-diam"
(Riwayat Tarmizi)

Rasulullah s.a.w. bersabda
maksudnya : "Sesungguhnya orang yang sangat aku kasihi dan terdekat padaku di hari kiamat ialah yang terbaik budi pekertinya. Dan orang yang sangat aku benci dan terjauh daripadaku pada hari kiamat ialah orang yang banyak bercakap, sombong dalam percakapannya dan berlagak menunjukkan kepandaiannya"
(Riwayat Tarmizi)

Rasulullah s.a.w. bersabda
maksudnya : "Barangsiapa yang bertaubat kepada Allah selagi belum terbit matahari dari arah barat, maka Allah menerima taubatnya"
(Riwayat Muslim)

Rasulullah s.a.w. bersabda
maksudnya : "Ingatlah kepada Allah dalam masa senangmu, nescaya Dia akan mengingatimu di masa susah"
(Al-Hadith)

RESIPI2 YANG SEDAP BELAKA

KEPAK AYAM BEREMPAH



Bahan-bahan ( 4 orang makan ):


* 1 kilo kepak ayam

*1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1 sudu makan serbuk jintan kasar
* 1 sudu makan serbuk jintan halus
* 1 sudu makan serbuk ketumbar
* 1 sudu makan serbuk kunyit
* 2 sudu makan gula
* 1 sudu makan kicap pekat
* garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Bersihkan kepak ayam dan toskan
2. Bawang besar+bawang putih+halia diblend/tumbuk. Campurkan kesemua bahan yang lain bersama bahan yang telah diblend ke dalam mangkok besar (yg boleh muatkan kesemua kepak ayam)
3. Gaulkan kepak ayam ke dalam bancuhan bahan tadi
4. Perap ayam seketika atau ikut lama yang disukai (makin lama makin sedap)
5. Bakar kepak ayam dalam oven selama lebih kurang 45mins atau hingga masak

KEPAK AYAM ISTIMEWA


Bahan-bahan ( 50 kepak )

BAHAN PERAP :
* 10 sudu besar kunyit
* 10 sudu besar garam
* 10 ketul kiub ayam maggi (hancurkan)
* 10 sudu besar jintan manis
* 1 botol sos cili thai
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan gula merah
* 1 botol sos tiram
* 1 botol kecil kicap manis
* 1 sudu besar MSG
* 1 cawan canola oil
*


BAHAN PENCICAH :
* 1 botol sos cili thai
* 5 sudu besar gula pasir
* 5 sudu besar gula merah
* 1 inci halia
* 4 ulas bawang putih
* 5 sudu besar cuka
* 1 cawan air
* 1 sudu teh garam
*

* 50 kepak ayam

Cara-cara :

1. Kisarkan kesemua bahan perap hingga lumat.Gaulkan bersama kepak ayam yang telah dibersihkan.Perap sekurang-kurangnya 2 jam.Semasa memerap hendaklah sentiasa menbalik-balikkan kepak tersebut.
2. Sediakan tempat memanggang.Panggang kepak ini hingga masak.
3. Kisarkan kesemua bahan pencicah hingga lumat.Masak di atas api kecil hingga pekat.Angkat dan hidangkan bersama kepak ayam yang telah siap dipanggang.

SATAY AYAM

Bahan-bahan :

* 1 ekor ayam 2kg (dipotong 12 ketul)
* 5 Batang serai (diblendkan hingga halus)
* ½ kilo bawang merah (diblendkan hingga halus)
* 200 gram halia (diblendkan hingga halus)
* 300 gram lengkuas (diblendkan hingga halus)
* 50 gram jintan manis (diblendkan hingga halus)
* 30 gram jintan putih (diblendkan hingga halus)
* 50 gram kunyit (diblendkan hingga halus)
* 1 cawan gula pasir
* 5 camca teh garam

KUAH SATAY AYAM

Bahan-bahan :

* ½ kilo kacang mentah (goreng dan tumbuk kasar)

* 7 ulas bawang merah

* 4 ulas bawang putih

* 2 batang serai

* 1 stgh inci halia

* 5 tangkai cili kering

* 2 papan gula melaka

* 2 sudu asam jawa, diambil airnya.

* Gula dan garam secukup rasa


Cara-cara membuat satay ayam :

1. Ayam diperap tidak lebih dari 12 jam (lebih masukkan dalam peti ais) dengan bahan yang telah dinyatakan untuk Satay ayam.
2. Bakar arang hingga tiada kelihatan api yang marak
3. Bakarkan Satay ayam hingga masak
4. Kipas diguna untuk kontrolkan haba
5. Kilatkan ayam dengan air perapan dan minyak dengan brush serai bila perlu
6. Satay ayam akan masak bila luarannya mula kelihatan golden brown dan garing !!!
7. Hidangkan untuk makan begitu sahaja ataupun dengan nasi

Cara-cara membuat kuah satay ayam :

1. Hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan cili kering.. kemudian gorengkan semuanya dengan minyak.

2. Setelah agak garing, toskan gorengan tadi dan kisar halus.. (tambah sikit air semasa mengisar)

3. Setelah dikisar, masukkan air asam jawa, dan kacang tanah (yg telah digoreng dan ditumbuk kasar tadi.). Kacau rata kesemuanya.

4. Didihkan campuran tadi.

5. Masukkan gula melaka, garam dan gula secukup rasa.

6. Jika terlalu pekat, boleh lah ditambah sedikit air.

7. Kuah kacang hendaklah cukup manis untuk dimakan bersama nasi himpit dan satay ayam.

8. Apabila telah mendidih, tutup periuk dan kecilkan api. Tunggu sehingga minyak dari kacang tanah telah naik ke permukaan, sambil dikacau sekali sekala.

Wednesday, September 2, 2009

CUBA TEKA APA BENDA NIE...




Inilah dia piring-piring astro...banyak gilerrr...

TATACARA BAIK YANG BOLEH DIAMALKAN

Tatacara makan & minum :

  1. Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ Insya Allah, Allah lipat gandakan rezeki.
  2. Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak sepanjang tidur, otak akan generate kan all of our wish & InsyaAllah, kita akan ada semangat di keesokan harinya.
  3. Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapat pahala & juga boleh rujuk kepada pakar pemakanan, vit C dari buah-buahan yang dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.
  4. Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch &dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yang pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.
  5. Seelok2nya makan malam sebelum maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sebab,bagi yg tengah study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hrs selepas makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja, jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga,kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam).

Tatacara di bilik air :

  1. Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak daripada dapat batu karang.
  2. Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar.

Tatacara didik anak :

  1. Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sebab jantung (yg terletak sebelah kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay) dan otak anak akan develop excellently.
  2. Bagi anak-anak yang dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jangan) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri :

  1. Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, setiap amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati.
  2. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~ emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yang mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & lain-lain.

Sunday, August 30, 2009

TEKA - TEKI YANG NTAH APA2 NTAH

Tension tak baca teka-teki nie...saja nak bagi korang geram bila baca teka-teki nie...heheh...

1) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

2) Binatang ape power Karate?
Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

3) Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

4) Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

5) Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

6) Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

7) Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

8) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

9) Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

10) Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer: - Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
- Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

11) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...hehe

12) Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

13) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

14) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

15) Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

16) Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......

Wednesday, August 26, 2009

KHASIAT2 DARI AL-FATIHAH


Nabi Muhammad s.a.w.bersabda:
"Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." dan
"Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."

Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak.

Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca 'Al-Fatihah' diwaktu hendak tidur, Surah 'Al-Ikhlas' sebanyak 3 kali dan Mu'awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan sesiapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t.maka olehnya dibaca surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya.

Barangsiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara sunat Subuh dan fardu Subuh dengan Istiqomah maka kalau ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia punya hutang maka mampu membayarnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al-Fatihah.

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapat berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sembahyang Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang dicari-cari serta sebaiknya ia panjatkan doa yang bermaksud:
"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku..... ......"

Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t.bukakan pintu rezekinya dan Dia mudahkan urusannya tanpa kepayahan dan kesulitan. Selesai bacaan Al-Fatihah tersebut sebaiknya berdoa:
"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Engkau bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu, kurnia-Mu dan rezeki-Mu. Dan Engkau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku rezekiMu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah, sesungguhnya Engkau berkuasa atas setiap sesuatu. Aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, berikan apa yang kuhajati.... ...."

Diriwayatkan dari Syeikh Muhyiddin Ibnul Arabi didalam kitab 'Qaddasallaahusirrah u':
"Siapa yang punya maksud maka sebaiknya ia membaca surat Al-Fatihah sebanyak 40 kali sesudah sembahyang Maghrib dan sunatnya, selesai itu ia ajukan permohonan hajatnya kepada Allah s.w.t."

Surat Al-Fatihah juga boleh mengubati penyakit mata, sakit gigi, sakit perut dan lain-lainnya dengan dibacakan sebanyak 41 kali.

Ikhtiar mengubati penyakit : Baca SurahAl-Fatihah sebanyak 40 kali pada tempat berisi air, lalu air itu diusap-usapkan pada kedua belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan, lalu diminum, Insyaallah akan sembuh.

Kalau Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf terpisah lalu dileburkan dengan air suci dan diminumkan kepada orang yang sakit, maka dengan iradah Allah s.w.t. ia akan sembuh.

Ikhtiar menghilangkan sifat pelupa: Tulislah surat Al-Fatihah dengan huruf Arab pada tempat putih dan suci lalu dihapuskan dengan air dan diberi minum pada orang yang pelupa, maka akan hilang sifat pelupanya dengan izin Allah s.w.t.

Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala: Ambil sebuah tempat bersih lalu diisi air dan sedikit garam lalu dibacakan padanya Surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali lalu diberi minum pada orang yang tersengat kala itu, Insyaallah ia akan sembuh.

Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Untuk diri sendiri = letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:
"Ya Allah, hilangkan daripada keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".

Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah maka berdoa 7 kali:
"Ya Allah, hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".

Adapun faedah dan khasiat dari Surah Al-Fatihah ialah menyembuhkan penyakit mata yang kabur (rabun)
Sabda Nabi Muhammad s.a.w."

"Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:
Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, jika tidak dapat juga, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.
Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali.
Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:
"Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang."
Lalu ucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali.
Terakhir ucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali:
"Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan".

CINTA

Ada Apa Dengan Cinta ?

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita... Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat... Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita?... Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya... Itulah namanya Cinta...

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba... Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup... Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya...

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan... Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati... Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan...

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya... Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya...

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu...

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan... Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan... Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat - Hamka

Monday, August 24, 2009

PESAKIT DIABETES BOLEH BERPUASA



oleh Prof. Madya Dr Nor Azmi Kamaruddin

Pada bulan Ramadhan, ramai pesakit diabetes mengakui berhadapan dengan cabaran yang sangat besar. Namun, diabetes bukanlah alasan untuk tidak berpuasa. Dengan pengurusan yang baik, puasa boleh dilaksanakan dengan sempurna.

Diabetes seperti yang diketahui ialah masalah kadar gula berlebihan dalam darah yang disebabkan gangguan hormon insulin sama ada secara kuantiti atau kualiti.

Langkah yang perlu diambil pesakit diabetes ketika berpuasa :


* Diet - Elakkan makan berlebihan ketika berbuka puasa dan pada waktu malam terutama makanan mengandungi karbohidrat dan berlemak. Ini kerana makanan itu boleh menambahkan berat badan dan menyukarkan kawalan diabetes.

* Senaman - Melakukan aktiviti fizikal ringan ketika berpuasa tidak menimbulkan kemudaratan. Perubahan terhadap diet dan ubat-ubatan ketika bersahur harus dibuat mengikut nasihat doktor bagi mengelak hipoglisemia (kekurangan gula dalam darah).

* Ubat - Dapatkan nasihat doktor mengenai pengubahsuaian dos dan pengambilan ubat. Sebagai panduan, dos yang diambil pada sebelah pagi ditukar kepada waktu berbuka manakala dos yang diambil sebelum makan malam diambil sebelum bersahur. Pengambilan dos yang diambil mungkin perlu untuk mengelakkan hipoglisemia.

* Insulin - Dos dan waktu insulin disuntik harus diubahsuai mengikut arahan doktor berdasarkan ujian tahap gula dalam darah yang dilakukan pada permulaan puasa seperti berikut -

i) 3 kali suntikan insulin : 2 dos insulin yang bertindak segera (short acting insulin) ketika berbuka dan sebelum bersahur. Ini diikuti dengan satu dos insulin yang bertindak lama (intermediate acting insulin) sebelum tidur.

ii) 2 kali suntikan insulin : satu dos insulin yang sudah dicampur (premixed insulin) ketika berbuka puasa. Dos yang diperlukan adalah sama seperti dos yang diberikan pada waktu pagi pada hari tidak berpuasa. Satu dos insulin yang bertindak segera pula diambil sebelum bersahur.

Pada permulaan Ramadhan, tahap gula dalam darah perlu diuji pada waktu berikut - sebelum sahur, antara 2 hingga 4 jam selepas sahur, sebelum berbuka puasa dan antara 2 hingga 4 jam selepas itu.

Sekiranya tahap gula dalam darah pesakit terlalu tinggi, mereka perlu menjalani ujian ketone air kencing atau darah. Langkah ini dapat mengelakkan berlakunya koma diabetik ketoasidosis dan pesakit pula perlu berbuka puasa segera.

Awasi juga berat badan sepanjang Ramadhan. Pertambahan lebih 2 kilogram perlu dimaklumkan kepada doktor. Jika dalam satu hari berat badan didapati berkurangan sebanyak 3%, pesakit mesti segera berbuka puasa bagi mengelak kemungkinan berlaku dehidrasi yang serius. Banyakkan minum air tetapi elakkan air yang manis. Gantikan air yang hilang ketika membuang air kecil di tengah malam dengan minum air.

Juga pastikan anda melaksanakan perkara-perkara berikut :

# Bersahur
# Segerakan berbuka
# Makan ubat/suntik insulin mengikut nasihat doktor
# Makan berpada-pada ketika berbuka serta kurangkan hidangan yang manis
# Awasi penyakit diabetes dan kesihatan anda secara umum
# Kenali tanda-tanda hipoglisemia
# Segera berbuka jika anda mengalami simptom hipoglisemia, hiperglisemia atau dehidrasi.
# Ubahsuai dos ubat atau insulin dan waktu ia harus diambil atau disuntik mengikut arahan doktor.

Pesakit diabetes tidak dibenarkan berpuasa jika :

* Diabetes tidak stabil dan kemungkinan mengakibatkan komplikasi dehidrasi, jangkitan kuman atau koma.

* Mengalami komplikasi diabetes serius jantung koronari dan tekanan darah tinggi yang tidak dikawal

* Kerap mengalami koma diabetes ketoasidosis

* Kerap mengalami hiperglisemia

* Hamil dan memerlukan suntikan insulin

* Berusia bawah 12 tahun

* Tidak patuh pada nasihat penjagaan diet, pengambilan ubat-ubatan dan insulin

Simptom Hipoglisemia

* Menggigil
* Terlalu lemah
* Amat lapar
* Berpeluh
* Pucat
* Berdebar-debar
* Gelisah
* Koma

Simptom Hiperglisemia

# Kerap membuang air kecil
# Terlalu dahaga
# Sangat letih

Simptom Dehidrasi

* Amat dahaga
* Kulit dan lidah yang terlalu kering
* Fikiran terganggu